Z technických důvodů není možné na eshopu momentálně nakupovat. Pravděpodobné opětovné spuštení se plánuje na září 2018. Děkujeme za pochopení.

Olivový olej: virgin, extra virgin nebo z pokrutin?

olivový olej

 

Olivový olej je jedna z nejzdravějších surovin světa. A to díky velkému obsahu mononenasycených
mastných kyselin a vitamínu E. Nepoužívá se pouze ke konzumaci, ale i v léčitelství, farmaceutice
a v kosmetickém průmyslu.

Povídá se, že olivový olej je jeden z nekvalitnějších olejů na světě.
A opravdu je tomu tak. Ale existuje více druhů olivového oleje a každý se používá
na něco jiného. Pojďme si tedy upřesnit typy těchto olejů a kouknout se na jejich kvalitu.

olivy a olivový olej

Rozdělení olivového oleje
Základní rozdělení může být na: panenský, rafinovaný a směsy těchto dvou.

Panenský olivový olej je ten nejkvalitnější olivový olej jaký může být.
je lisován z celých plodů olivovníku téměř za studena pouze mechanickou cestou,
bez užití jakýchkoliv chemikálií. Tyto typy oleje jsou vhodné k přímé konzumaci ve studené
kuchyni, třeba jako přísady do salátů, nebo jsou vhodné i na smažení a vaření při mírných
teplotách.

Extra panenský - extra virgine
Olivový olej té nejvyšší kvality, který obsahuje méně než 0,8% volných kyselin na 100g. Má
nejvýraznější chuť ze všech druhů. Tento olej tvoří pouhých 10% z celosvětové produkce.
Nejvíce vyráběný je právě v Řecku, kde se produkuje až 80% všech extra virgine olive oil.

Panenský - virgine
Rozdíl mezi panenským a extra panenským olejem je v obsahu volných kyselin. V případě panenského
oleje tedy toho méně kvalitního je obsah volných kyselin maximílně 2% na 100g.

Rafinovaný olivový olej
Neliší se od panenských olejů obsahem volných kyselin, ale formou tepelným zpracováním a pak
je chemicky ošetřen.
Olivový olej chemickým opracováním strácí typickou barvu a chuť.
Jsou vhodné spíše ke smažení.

Olivový olej z pokrutin
Tento olivový olej je vyroben ze zbytků čili z odpadu, který zbyl z výroby kvalitního panenského
oleje. Funguje to tak, že ze zbytků oliv se chemickou cestou vymačká opravdu vše co jde.
Kvalita takováho oleje bývá hrozná. Tento druh olivového oleje není již jedlý a používá
se převážně pro technické účely.


olivový olej s olivy

Životnost olivového oleje
Uchovávat by se měl v uzavřených tmavých prostorách, kde by teplota neměla přesáhnout více jak 23 stupňů.
Ideální teplota dle odborníků je 10 stupňů.
V takto ideálních podmínkách by olej měl vydržet 10-36 měsíců.
Na světle a při vyšších teplotách může však olej začít žluknout už behem dvou měsíců.
Po otevření je ideální spotřebovat olivový olej přibližně do 2 měsíců.

Výhody olivového oleje

působí preventivně před kardiovaskulárním a nádorovým onemocněním
má výrazné antioxidační účinky
obsahuje vitamíny A,D,K,E a napomáhá ostatním vitamínům rozpustných v tucích v jejich střebání do organismu
snižuje hladinu cholesterolu
prevence proti zácpě a nadýmání
má detoxikační účinky
napomáhá trávení
vhodný doplněk při redukční dietě
podporuje vstřebávání vápníku
podporuje funkci žlučníku
zpomaluje stárnutí

Nevýhody
Cena
Ale to je sporné, protože pokud používáte olivový olej na smažení, tak narozdíl od ostatních olejů
ho můžete používat navícekrát, protože si uchovává svoje účinky. Stačí pouze přefiltrovat
přes sýto, tak aby v něm nebyli zbytky předešlého jídla.